www.forum.kupinko.com • Pogledaj temu - Za otvaranje foruma ponešto o kupinovom vinu
Vaši komentari o kupinovom vinu.

Za otvaranje foruma ponešto o kupinovom vinu

PostPostao/la kupinko » čet ožu 20, 2008 3:55 pm

O KUPINOVOM VINU

Narodna medicina već vjekovima priznaje ljekovita svojstva kupinovog vina dobivenoga prirodnim vrenjem zrelih plodova kupine.

Kupinovo vino ima svoje medicinsko opravdanje, a u farmakologiji je svrstano u ljekovito.

Poznato je po izrazito bogatom sadržaju različitih vitamina i minerala, organskih i neorganskih sastojaka, koji mu daju veliku hranjivu i zaštitnu vrijednost.

Naročito je značajna povećana količina vitamina grupe "B", zatim željeza, fosfora, magnezija, kalcija, šećera, vitamina "C", pektina i nešto provitamina "A".

Kiseline koje ovo vino posjeduje svojim sastavom slične su kiselinama iz želučanog soka, pa pomažu probavi hrane naročito bjelančevina.

Ljekovito kupinovo vino preporučuje se kod: anemije, iscrpljenosti, slabe uhranjenosti, za reguliranje probave, reguliranje tlaka, cirkulaciju. Služi u ishrani ljudi, a naročito ljudi slabog imuniteta.

Pojačava apetit, doprinosi boljem lučenju žući i mokraće, što doprinosi rastvaranju sluzi, bržoj i zdravijoj izmjeni tvari u organizmu. Postoje naznake da povoljno djeluje i na pojedine kožne bolesti (razne lišajeve, osipe).

Poznato je da nedostatak željeza u krvi čovjeka ima negativne posljedice (slabokrvnost, umor, vrtoglavica), stoga ga je potrebno radi normalnoga razvoja i dobroga zdravlja unositi u određenim količinama u organizam za što se preporučuje kupinovo vino i to: 1 dcl dnevno ( po 0,33 dcl prije jela).

kupinko
Site Admin

PostPostao/la sid » uto tra 22, 2008 10:30 am

kak se kupine prešaju (cijede)?
probal sam više načina al mi baš i ne uspijeva, pa bi molil za savjet
sid

Prešanje

PostPostao/la kupinko » uto tra 22, 2008 10:42 am

Ja osobno prešam na prešu za grožđe, nakon kvašenja 3-4 dana. Treba malo laganije stiskati i ide.
kupinko
Site Admin

PostPostao/la sid » uto tra 22, 2008 11:36 am

probal sam na malu prešu, prevelke su mi rupe pa sve iscuri, a ako stavim neki filter sve mi se zaštopa
kakvu prešu imaš?
sid

PostPostao/la kupinko » uto tra 22, 2008 11:57 am

Prešu sa drvenim letvicama, malo sam je prije namočio da razmak između letvica bude manji.
kupinko
Site Admin

Re: Za otvaranje foruma ponešto o kupinovom vinu

PostPostao/la bibanum » uto lis 06, 2009 7:07 pm

Moja Dr. mi je zbog stresa(čitaj:kronični umor,problemi sa spavanjem, problemi sa probavom...) preporučila piti Kupinovo vino i to točno u dnevnoj dozi od 1dl. Međutim ovdje čitam da pojačava apetit što je trenutno meni najmanje potrebno pošto ionako previše jedem pod stresom(a ko danas nije pod stresom). Da ne dužim,pitanje je :da li baš pretjerano pojačava apetit ili ...?
bibanum

Re: Za otvaranje foruma ponešto o kupinovom vinu

PostPostao/la kupinko » čet ožu 18, 2010 8:20 pm

Ja ga pijem dosta godina al nisam primjetio da pojačava apetit. Mislim da to ovisi o metabolizmu pojedinca. Neko je gladan kad popije par piva, a ja sam po pivama sit............
kupinko
Site Admin

Natrag na Kupinovo vino

• VISITORS

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Design by GB